March 21, 2013 by Билети

Стига с това оплакване

Международното летище в Лос АнджелисПресата, онлайн медиите, дори разговорите ни много често са пълни с негативни изказвания по отношение на дадена авиокомпания, определено летище или въобще като цяло за състоянието на въздухоплаването в днешно време. Сред целия този шум от отрицателно настроени гласове, вероятно трябва някой да излезе и да отправи обективен поглед към реалността, свързана със самолетните полети и обслужването им. Защото тя наистина не е толкова черна, колкото много хора се опитват да я изкарат.

Мнението на Роб Бритън по въпроса

Представяме ви интересния поглед на Роб Бритън относно състоянието на авиоиндустрията. В едно свое интервю, Бритън споделя, че огромна част от живота му е преминала в летене и работа в авиоиндустрията. Това му е дало възможността да види многообразие от опити и преживявания на различните летищата.

Роб разказва следната случка от своя живот: „Преди няколко години чух един младеж да мърмори какво изпитание е да се премине през охраната на LAX (Международното летище в Лос Анджелис). Погледнах го и внимателно му заявих, че вероятно може да чака повече отколкото е очаквал, но едва ли това може да бъде наречено изпитание. Припомних му и, че изпитание е било през 1943-1945 да се премине през Тихия океан. Посъветвах го още, че се нуждае от друга гледна точка, а младежът ме погледна презрително и си тръгна.”

Според журналиста, хората които се оплакват за толкова много неща относно въздухоплаването наистина са лишени от реална преценка на ситуацията. Бритън смята, че авиоиндустрията е направила мнозинството хора по-щастливи отпреди, а броя на разярените и сърдити пасажери, не е толкова резултат от недъзи в индустрията, колкото проблем на самите нацупени хора.

Естествено, Роб Бритън не отрича, че има много какво още да се желае по отношение на редица компоненти на бизнеса с полети. Разбира се, че авиокомпаниите имат да извървят дълъг път докато намерят най-точното обслужване на клиентите си, летищата също. Като цяло обаче трябва да се признае, че съвременните хора са станали твърде нетърпеливи и изискващи. Вместо да се фокусират върху добрата страна на нещата, те сякаш се стремят към това да намерят недостатъците в дадена услуга.

Не че авиоиндустрията ги няма, но пък коя индустрия съществува без проблеми?

  •   •   •   •   •

Comments are closed.